Kada prifali deterđenta za rublje i krenete put trgovine, vrlo vjerojatno svaki puta uzmete onaj isti deterđent kojime perete rublje već godinama ili ste u kategoriji “uzmem ono što je na akciji”. Problem koji mnogi od nas imaju, a da ga nisu ni svjesni jest, da u većini slučajeva biraju krive deterđente, a razlog tome je neznanje o tome kakve sve vrste deterđenta postoje i koje su glavne razlike između njih. Kao posljedica krivog korištenja deterđenta za rublje ili naše bijelo rublje postane sivkasto ili nam se desi da najdraža majca prekrasnih boja postane lagano pastelna i izblijedjela.

Svi deterđenti su kemijske formulacije koji poboljšavaju karakteristike vode, ali ipak je njihov glavni zadatak uklanjanje prljavština i mrlja, a da pri tom ne oštete nježne niti tkanine kao ni perilicu za rublje. Koje sve vrste deterđenata za rublje postoje i kako ih pravilno koristiti, donosimo u današnjem postu. 

Univerzalni deterđent

Univerzalni deterđenti sadrže visoki udio izmjeljivača, a pogodni su za sve vrste vlakana osim za vunu i svilu. Upotreba univerzalnih deterđenata je preporučena kod temperature pranja između 20 i 95 stupnjeva, a obzirom da sadrže visoku koncentraciju izbjeljivača mogu se koristiti samo za pranje bijelog rublja, jer korištenjem univerzalnog deterđenta kod pranja obojanog rublja uz mrlje nepovratno ćete oprati i boje.

Deterđenti za šareno rublje

Deterđenti koji su namjenjeni pranju šarene odjeće za razliku od univerzalnih deterđenata, sadrže posebne djelante tvari za njegu boje kao i sredstva koja sprječavaju prijenos boje s tkanine na tkaninu tokom ciklusa pranja. Ove vrste deterđenata koristimo za sva obojana vlakna, osim vune i svile zbog njihove velike osjetljivosti na temperaturu kao i na kemijska svojstva u deterđentima za šarenu robu. Deterđent za šareno rublje ne se preporuča koristiti kod pranja bijele robe jer zbog manjka izbjeljivača i optičkih posvjetljivača, rublje oprano ovim deterđentom postaje sivo i gubi bjelinu, pa tako umjesto blistavo bijelih, dobijete 50 nijansi sive košulje.

Deterđent za fino rublje, svilu i vunu

Svila i vuna su prirodni materijali koji su najosjetljiviji na deterđente kao i na temperaturu vode i osim što za njih postoje posebni ciklusi pranja na samoj periclici, tako postoje i posebni tipovi deterđenata kojima je zadatak oprati mrlje i osvježiti odjeću ovih materijala, ali i ono najvažnije – zaštiti ih.

Deterđenti za pranje svile i vune ne sadrže enzime koji su glavni predvodnici borbe protiv mrlja kod univerzalnih deterđenata i deterđenata za šareno rublje. Razlog tome je što enzimi cijepaju bjelančevine kako bi ih uklonili s rublja, ali kako su vuna i svila tkanine životinjskog podrijetla koje se sastoje se upravo od bjelančevina, korištenjem enzima možemo nepovratno oštetiti vlakna

Ovi se deterđenti upotrebljavaju na puno nižim temperaturama pranja do 40 stupnjeva jer su oba vlakna osjetljiva na visoku temperaturu, te sadrže vrlo visok udio pjenušavih djelatnih tvari koje kod pranja stvaraju zaštitni sloj protiv jakog mehaničkog opterećenja vlakana. Obzirom da su ovi deterđenti iznimno blagi i nemaju izbjeljivače, ne preporuča ih se koristiti kod pranja ostalog rublja jer neće moći oprati mrlje sa standardnih tkanina kao što je to primjerice sveprisutni pamuk.

Specijalni deterđenti

Osim već navedene tri vrste deterđenata postoje još neke opcije koje koristimo kod pranja posebnih tkanina, ali njih možete pronaći tek u specijaliziranim trgovinama za deterđente i održavanje. Tako postoje deterđenti za:

  • Pranje zavjesa
  • Prenje paperja i funkcionalne odjeće
  • Dezinfekciju

Sad kada ste naučili koje sve vrste deterđenata postoje i možda saznali odgovor na pitanje zašto vam je posteljina posivila u pranju, znate kojim se deterđentima nauružati kako bi vaša odjeća što duže bila blistavo bijela ili obojana. Ako i dalje niste sigurni kako koristiti ove deterđente, uvijek možete svoje rublje donijeti u našu praonicu, a mi ćemo ga za vas detaljno oprati i pripremiti za novo nošenje.

Otvori chat
1
Trebate pomoć?
Pozdrav! :)
Kako Vam možemo pomoći?