Sezonske tranzicije stvarno mogu biti naporne jer kad jedno godišnje doba odlazi to znači da mijenjamo i pretumbavamo cijeli stan, pogotovo ako nam je garderoba posvuda. Naproljeće to zovemo proljetnim čišćenjem, a kada ljeto odlazi plačemo za laganijom robom i sa suzom u oku vadimo deblje majice i duže hlače. Kako je ljetna odjeća puno drugačija od zimske, bilo da pričamo o svjetlijim bojama i robi koja se više gužva zbog visokog postotka prirodnih materijala, kod problema sa skladištenjem ljetne odjeće i obuće, niste sami. Često se suočavamo s pitanjem gdje i kako sačuvati sve te ljetne komade kako bismo uštedjeli prostor i očuvali ih u najboljem stanju do sljedeće sezone. Evo nekoliko trikova koji će vam pomoći da to uradite efikasno i s lakoćom.

1. Pročistite ormar i riješite se onoga što ne nosite

Prvi korak u efikasnom skladištenju ljetne odjeće i obuće jeste razvrstavanje i rješavanje viška. Pregledajte svaki odjevni predmet i odlučite što ćete zadržati, što donirati, a što baciti. Probajte to napraviti po principu tri mjeseca. Ako vam nekoliko haljina cijelo ljeto visi na vješalici u ormaru ali niste ih obukli niti jednom, vrijeme je da pronađu novog vlasnika. 

2. Priprema i čišćenje

 

Prije nego što odložite ljetnu odjeću i obuću, obavezno sve najprije pripremite za skladištenje. To znači pranje svih odjevnih predmeta i temeljito čišćenje obuće. Time osiguravate da će vaša odjeća i obuća biti spremni za sljedeću sezonu, ali ono što je možda i najvažnije, detaljnim pranjem sprečavate sakupljanje neugodnih mirisa u ormaru ili vrećama za skladištenje. S obzirom na to da se u ljetnoj odjeći stalno pojačano znojimo ovaj je korak iznimno važan.

3. Korištenje vakumskih vreća

Jedan od najefikasnijih načina za uštedu prostora su vakuumske vreće. One omogućavaju kompresiranje odjeće, čime zauzimaju puno manje prostora. Ovo je posebno korisno ako imate ograničen prostor za skladištenje. Odjeću koja ostaje s vama i sljedeće ljeto jednostavno stavite u vreće i uz pomoć usisavača isišite zrak iz vreće. Roba će tako ostati zaštićena od vanjskih utjecaja, vlage i mirisa koje bi mogla pokupiti u skladišnom prostoru ili ormaru. Sljedećeg ljeta kada otvorite vreću malo ćete se mučiti s glačanjem, ali roba će biti svježa i mirisna i spremna za nošenje.

 

4. Pravilno skladištenje ljetne obuće

Obuća može biti posebno problematična kada je u pitanju skladištenje. Ako ste ih zadržali,  preporučujemo da koristite originalne kutije za obuću ili investirajte u prozirne kutije kako biste lako ide prepoznali koje cipele se nalaze unutra. Ako je moguće, koristite silikonske gel paketiće unutar cipela koji će apsorbirati  višak vlage i spriječiti nastanak neugodnih mirisa.

5. Označavanje i kategorizacija

Kada skladištite odjeću i obuću, označite kutije ili vreće tako da znate što je unutra. Možete koristiti oznake kao što su ‘Ljetne majice’, ‘Kupaći kostimi’ ili ‘Sandale’, što će vam uvelike pomoći pri slaganju i kasnijem pronalaženju stvari, a ponajviše će pomoći vašoj djeci i muževima da bez problema pronađu stvari koje im trebaju a koje obično samo mama ili ti supruga, zna gdje su 🙂

6. Odaberite pravo mjesto za skladištenje

Važno je odabrati mjesto koje je suho, tamno i hladno. Ovakvi uvjeti pomažu u očuvanju boje i materijala vaše odjeće i obuće. Izbjegavajte skladištenje u podrumima koji su skloni poplavama i često su vrlo vlažni čime mogu ugroziti vašu odjeću, ili na tavanima koji mogu postati vrlo topli, osim ako naravno nemate dobru izolaciju. Najbolje mjesto za skladištenje bio bi prostor u ormaru ili unutar stana kako skladištena odjeća i obuća ne bi došla u doticaj s vremenskim neprilikama. Ne preporučujemo da skladištite odjeću i obuću na balkonima i lođama jer kiša i vjetar mogu prouzročiti probleme i uništiti odjeću a također riskirate da vam se u vreće uvuku svakakve bubice. Ako nemate mjesta, definitivno probajte koristiti vakuumske vreće i spremiti robu primjerice u ladice ispod kreveta ili kauča. 

Upravljanje prostorom i skladištenje može biti izazovno i kojiput imate osjećaj kako za ništa nikada nemate mjesta, ali uz malo planiranja i pametne savjete, možete efikasno skladištiti svoju ljetnu odjeću i obuću. Time ne samo da ćete sačuvati kvalitetu za sljedeće sezone, već ćete i osloboditi prostor za jesenske i zimske komade koji polako vrebaju iz ormara 😉

Otvori chat
1
Trebate pomoć?
Pozdrav! :)
Kako Vam možemo pomoći?