Sušenje rublja za neke od nas je noćna mora, pogotovo ako živite u manjem stambenom prostoru. Često, jedino što nam preostaje je sušenje rublja u stanu, ali to zna biti nepraktično, pa upravo iz tog razloga većina ljudi razmišlja o kupnji sušilice koja opet ima svoje pozitivne ali i negativne strane. Postoji i opcija sušenja rublja na zraku, ali nažalost nemamo svi velika dvorišta i ogromne terase na kojima možemo rastegnuti posteljinu, niti su nam vremenske prilike naklonjene 12 mjeseci u godini. Kako bi odvagnuli koji je najbolji način sušenja rublja, usporedili smo prednosti i nedostatke najčešćih načina sušenja rublja, a rezultate vam donosimo u nastavku.

Sušenje rublja unutar kuće

sušenje rublja u kući

Ako živite u stanu i nemate dvorište ili nekoliko terasa na kojima ćete prostrijeti svoje rublje, tada vjerojatno sušite rublje u kući. Ipak, za sušenje rublja u kući vrlo često možete čuti kako je najgora opcija, jer sa sobom donosi mnoge probleme. 

Neki od nedostataka sušenja rublja u kući su:

 • povećanje količine vlage za 30%
 • loš utjecaj na zdravlje astmatičara i osoba sklonim alergijama
 • omekšivači ispunjavaju zrak štetnim česticama
 • podiže se koncentracija grinja i spora pljesni u zraku zbog veće vlage

Krivac za sve navedeno je puno bolja izolacija stanova i kuća koja smanjuje protok zraka kako bi štedjeli na grijanju zimi i hlađenju ljeti. No, s jedne strane dobra stvar jer nam štedi novce i energiju, s druge strane povećava problem s vlagom u stanu koja nema kamo izaći. Ipak, neki od nas nemaju druge opcije već sušiti rublje u kući, što zbog nedostatka terasa ili balkona, što zbog financijskih mogućnosti, što zbog činjenice da 12 mjeseci u godine ne sije sunce pa smo jedan dio godine primorani unijeti rublje u kuću kako bi ga posušili. 

Kako biste izbjegli negativne strane sušenja rublja u kući savjetujemo vam da:

 • nikad se sušite rublje u prostoriji u kojoj spavate ili često boravite (sušite rublje u hodniku, stubištu ili  spremištima)
 • koristite prirodne omekšivače i deterđente za pranje rublja
 • pravilno vješajte rublje
 • simulirajte vjetar dok se rublje suši, uz pomoć ventilatora
 • izbjegavajte sušenje na radijatorima
 • uložite u odvlaživač zraka

Sušenje rublja na zraku 

sušenje rublja na zraku

 Sušenje rublja na zraku ima mnoge prednosti, dok je jedna od najboljih, činjenica da je besplatno. Sušenjem rublja na zraku ne trošimo električnu energiju i ekološki je najprihvatljiviji način sušenja rublja, a dodatni je bonus što se ne otpušta vlaga unutar životnog prostora.  Osim što vas ništa ne košta, sušenje rublja na zraku je super opcija jer se tokom lijepih i toplih dana rublje zaista brzo osuši, a svježina se dugo osjeti.

Prednosti i nedostatci sušenja rublja na zraku:

Na vrijeme nažalost ne možemo utjecati kao ni zamoliti golubove i bubice da zaobilaze naše rublje dok se suši, ali danas postoje različiti stalci i navlake za zaštitu sušenja rublja koji će zaštititi robu od potencijalne kiše i ptica u letu.

Sušenje rublja u sušilici

Sušilica je opcija koja se čini kao najbolje rješenje za zimski period godine, kada jednostavno nije moguće sušiti rublje na zraku ili u slučajevima kada imamo zaista velike količine rublja za sušenje, primjerice ako iznajmljujemo apartmane ili imamo veliku obitelj koja svaki dan ima barem jednu mašinu rublja spremnu za sušenje.

 Nedostatci sušenja rublja u sušilici su:

 • povećana potrošnja električne energije
 • smanjen vijek trajanja odjeće
 • opasnost od skupljanja odjeće 
 • odabir krivog programa koji rezultira ili presušenom ili premokrom odjećom zbog koje moramo ponoviti ciklus sušenja

Ipak, sušilice su popularni pomagači u kućanstvu jer štete vrijeme i prostor. Kako bismo svoje rublje mogli koristiti što duže kod sušenja u sušilici važno je znati kako sušiti koji tip tkanine.

upute za sušenje tkanina u sušilici

Postoji veliki broj različitih tkanina, zato je najbolje slijediti upute na najljepnici odjevnog predmeta, jer koji puta možda mislite kako neki osjetljivi materijali nisu prisutni, a onda vas čeka veliko iznenađenje kad izvadite odjeću iz sušilice za broj ili dva manju. Danas također brojne sušilice nove generacije imaju toplinske pumpe koje omogućuju sigurno i učinkovito sušenje širokog spektra različitih tkanina za razliku od starijih modela sušilica.Najvažnije je zapamtiti da sušite slične tkanine zajedno i da ne preopterećujete sušilicu.

Sušilica, sušenje na zraku ili u kući?

Ako usporedimo sva tri načina sušenja možemo zaključiti kako je sušenje rublja u kući najgori način sušenja upravo zbog posljedica koje nosi sa sobom. Sušenje u kući preporučamo izbjegavati, a ako nema niti jedne druge opcije pobrinite se da rublje ne sušite unutar stambenog prostora već na hodniku ili spremištu gdje je strujanje zraka puno bolje.

 Sušilice su odličan odabir ako vas ne smeta povećani iznos računa za struju i ako pažljivo rukujete rubljem koje sušite i držite se uputa na deklaracijama odjeće.

 Od svih navedenih načina, najbolja opcija je zasigurno sušenje na zraku. Besplatno je, ekološki prihvatljivo i ne narušava vlagu unutar stambenog prostora. Uz pomoć raznih stalaka i zaštita za rublje uspješno možemo sušiti rublje na zraku i tokom hladnijih dana i tako iskoristiti prednosti ovog načina sušenja.

U slučaju da niste ljubitelj jednog, drugog niti trećeg načina sušenja i želite prepustiti stvar stručnjacima te samo pokupiti očišćeno, osušeno i ispeglano rublje, uvijek se možete obratiti profesionalnoj praonici, a vi iskoristiti vrijeme koje potrošite na proces pranja sušenja i glačanja, za neke bolje stvari.

Otvori chat
1
Trebate pomoć?
Pozdrav! :)
Kako Vam možemo pomoći?