U svakom domu, deke su više od običnog predmeta – one su simbol udobnosti, topline i domaćeg ugođaja. Bilo da se radi o mekanim flis dekama za hladne zimske noći, elegantnim vunenim dekama koje dodaju stil dnevnoj sobi, ili laganim pamučnim dekama idealnim za ljetne večeri, svaka deka ima svoju ulogu u stvaranju atmosfere doma. Međutim, s toliko upotrebe, dolazi i potreba za redovitim i pravilnim održavanjem. Održavanje deka nije samo pitanje čistoće; to je također bitno za očuvanje njihove strukture, boje i sveukupne dugovječnosti.

U današnjem svijetu, često zaboravljamo na važnost održavanja tekstila u našim domovima. Deku možemo uzeti zdravo za gotovo, ne shvaćajući da i ona zahtijeva pažnju kako bi zadržala svoju ljepotu i funkcionalnost. Pored toga, deke su često izložene različitim oblicima istrošenosti – od prolivenih tekućina do učestalog pranja, svaka od ovih situacija može utjecati na njihovu izdržljivost i izgled.

U ovom članku, pokazati ćemo vam najbolje metode održavanja različitih vrsta deka. Bez obzira radi li se o skupocjenim dekama od prirodnih materijala ili o svakodnevnim sintetičkim varijantama, cilj nam je pružiti sveobuhvatne i lako primjenjive savjete kako bi vaše deke ostale mekane, čiste i trajne.

Redovito čišćenje

Kada je u pitanju čišćenje i pranje deka, važno je razumjeti da svaki materijal zahtijeva poseban pristup. Evo nekoliko koraka kako bi se to postiglo:

 • Pročitajte upute za njegu: Prvi korak je uvijek provjeriti upute za njegu na etiketi vaše deke. One će vam dati specifične informacije o tome kako sigurno prati i čistiti vašu deku.
 • Prašina i mrvice: Redovito otresite deke na otvorenom kako bi ukloniti prašinu i mrvice koje se skupljaju tijekom upotrebe. Ovo je posebno važno za deke koje se rijetko peru, poput težih vunenih deka.
 • Tretiranje mrlja: Ako dođe do mrlja, važno je odmah djelovati. Upotrijebite odgovarajući odstranjivač mrlja koji je siguran za tkaninu vaše deke. Nježno tapkajte mrlju umjesto da trljate kako biste izbjegli oštećenje tkanine.
 • Pranje: Većina deka može se prati u perilici rublja. Koristite nježan ciklus s hladnom vodom kako biste izbjegli oštećenje tkanine. Za deke izrađene od osjetljivih materijala poput vune ili svile, ručno pranje u hladnoj vodi s blagim deterdžentom može biti najbolja opcija, a ukoliko vam je deka prevelika za pranje kod kuće ili niste sigurni kako se pere donesite je u našu praonicu i mi ćemo profesionalno oprati vašu deku. 

Sušenje i peglanje

Sušenje je jednako važno kao i pranje kada je u pitanju očuvanje kvalitete vaše deke, a posebno je važno pridržavati se ovih pravila:

 • Prirodno sušenje: Idealno, deke bi trebalo sušiti na zraku. Raširite deku na ravnoj površini ili je objesite na sušilo, ali izbjegavajte direktno izlaganje suncu kako biste spriječili izbljeđivanje boja.
 • Sušilica: Ako koristite sušilicu, odaberite nisku temperaturu i izbjegavajte sušenje do potpune suhoće kako biste spriječili skupljanje i oštećenje vlakana.
 • Peglanje: Većina deka ne zahtijeva peglanje. Ako je peglanje neophodno, pazite da je temperatura pegle prilagođena vrsti tkanine vaše deke. Izbjegavajte peglanje plastičnih vlakana kao što su poliester, jer se mogu otopiti.

Spremanje i održavanje

Spremanje deka kada nisu u upotrebi je bitan dio održavanja jer na taj način produljujete njihovu uporabu. Evo kako pravilno skladištiti deke:

 • Skladištite ih na suhom: Držite deke u suhom, prozračnom prostoru kako biste spriječili stvaranje plijesni i neugodnih mirisa.
 • Provjetravanje: Povremeno provjeravajte svoje deke, posebno ako ih dugo ne koristite, kako biste se uvjerili da nisu napadnute od štetnika ili oštećene vlagom

Zaštita od moljaca i drugih štetnika

Kada govorimo o očuvanju deka, jedan od ključnih aspekata na koji često zaboravljamo je zaštita od moljaca i drugih štetnika. Ovi mali, ali štetni organizmi mogu nepovratno oštetiti tkanine, ostavljajući iza sebe rupe i oslabljenu strukturu materijala. U domovima, posebno u onima s velikom količinom tekstilnih proizvoda poput deka, moljci mogu pronaći plodno tlo za razmnožavanje. Osim moljaca, i drugi štetnici mogu naštetiti dekama, pogotovo ako se radi o prirodnim vlaknima poput vune.

Važnost preventive ne može se dovoljno naglasiti. Dok je liječenje već inficiranih deka često komplicirano i ne uvijek uspješno, preventivne mjere mogu značajno smanjiti rizik od oštećenja. Osnovna strategija uključuje korištenje prirodnih repelenata poput lavande i cedrovine, koji su poznati po svojim odbojnim svojstvima prema štetnicima, a ujedno pružaju ugodan miris. Također, ključna je redovita kontrola deka za znakove infestacije. Ova dva pristupa zajedno formiraju snažnu obranu protiv potencijalnih šteta koje moljci i drugi štetnici mogu nanijeti vašim dekama.

Posebna briga za različite materijale

Danas možete izabirati između zaista impresivnog broja deka i pokrivača na tržištu. Dok su se prije deke i posteljina nasljeđivale s koljena na koljeno i većinom se radilo o dekama koje su bile izrađene od vune i koje su svojom težinom grijale u najhladnijim podnebljima te se nakon uporabe pažljivo spremale u škrinju ili ormar, danas imate priliku kupiti iste te deke ali i birati između desetak različitih jeftinijih opcija. Ovisno o materijalu od kojeg su izrađene deke, važno je prilagoditi i brigu za održavanje. 

 • Vuna: Vunene deke zahtijevaju posebnu pažnju. Pranje hladnom vodom i blagim deterdžentom te sušenje na ravnoj površini su najbolji način održavanja, ali ove deke znaju biti iznimno teške i skoro ih je pa nemoguće oprati u kućnoj perilici pa za njih savjetujemo pranje u profesionalnoj praonici. 
 • Pamučne i sintetičke tkanine: Ove deke su obično izdržljivije i lakše za održavanje. Možete ih prati u perilici i sušiti u sušilici na laganoj temperaturi. 

Pravilno održavanje deka značajno produžava njihov vijek trajanja i održava njihovu funkcionalnost i estetiku. Uz malo brige i pažnje, vaše deke će ostati kao nove godinama i grijati vas i vašu obitelj. 

Otvori chat
1
Trebate pomoć?
Pozdrav! :)
Kako Vam možemo pomoći?