Žurimo na kavu i prvo što nam padne na pamet je, uh, mogla bi obući onu bijelu košulju. Onda otvorimo ormar i iako smo je spremili ispeglanu, košulja je ponovno sva naborana i izgužvama. Zašto nam se događa da roba koju pažljivo glačamo cijelu nedjelju dok krajičkom oka pratimo seriju na televiziji, bude ponovno spremna za glačanje baš onda kada se treba obući? E pa, postoje razni razlozi zašto je to tako ali i trikovi kako spriječiti dodatno gužvanje odjeće. Upravo te trikove  donosimo vam u današnjem blogu. 

1. Pravilno pranje i sušenje

  • Sortirajte odjeću: Sortirajte odjeću prema boji i materijalu. Možda zvučimo kao papige dok ovaj savjet ponavljamo već po stoti puta, ali postoji dobar razlog za to.  Naime, odjeća slične teksture kada se pere zajedno, manje će se gužvati.
  • Ne pretrpavajte perilicu: Pretrpana perilica može prouzročiti gužvanje odjeće jer tkanina nema dovoljno prostora da se slobodno kreće. Možda i jeste oprali nešto više odjeće sa jednim pranjem ali ste si stvorili problem sa gužvanjem. 
  • Koristite program za osjetljivo pranje: Što je centrifuga veća, roba će biti više izgužvana. Ovaj program često koristi nižu brzinu centrifuge, što smanjuje rizik od gužvanja.
  • Pravilno sušite robu: Odmah nakon pranja odjeće, objesite robu na vješalicu. Ako koristite sušilicu, nemojte je prenatrpati i koristite program za osjetljive tkanine i pokušajte namjestiti kraj ciklusa sušenja onda kada ste kod kuće jer je važno da odjeću odmah po sušenju izvadite iz sušilice i složite je. Topla odjeća iz sušilice lakša je i za glačanje jer još ima pare u tkanini pa će glačanje biti izrazito jednostavno.

2. Korištenje pare

Parna pegla ili odjevni steamer može biti vaš najbolji saveznik u borbi protiv gužvanja. Parna pegla oslobađa toplu vlagu koja omekšava tkaninu, dok steamer koristi paru za oslobađanje nabora iz odjeće bez dodira s tkaninom. Ukoliko ste jedni od onih koji glačalo ne mogu vidjeti preporučamo da probate sa steamerom jer odjeću možete izglačati dok visi na vješalici. 

3. Glačanje

  • Pravilna temperatura: Uvijek provjerite oznaku na odjeći i postavite peglu na preporučenu temperaturu. Samo zato što je temparatura veća ne znači da će odjeća biti bolje izglačana, već samo riskirate da uništite komad koji glačate. 
  • Glačanje sa krive strane: Odjeću poput košulja često je najbolje peglati preokrenute na krivu stranu kako biste izbjegli sjaj koji se može pojaviti na prednjoj strani.

5. Putovanje bez gužvanja

A što kada idete na put? Ako ste kao mi, prvo što vam padne na pamet kod pakiranja je sortiranje odjeće na onu koja se mora glačati i onu koja ne mora. Prva obično pstaje kod kuće dok ova druga može na putovanje. Problem je očit. Na putovanje ćemo pokušati što više odjeće strpati u kofer a time i izgužvati sve što smo pažljivo izglačali. Ali, imamo nekoliko trikova kako spriječiti gužvanje čak i kad idete na put. 

 

  • Korištenje odjevnih torbi: Kada putujete, koristite posebne torbe za odjeću kako biste spriječili gužvanje.
  • Rolanje odjeće: Umjesto da odjeću preklapate, možete je zarolati. Korištenje metode rolanja omogućiti će vam da odjeća bude manje zgužvana, ali će va u torbu također stati puno više stvari. 

Gužvanje odjeće može biti frustrirajuće, ali s pravim  tehnikama, možete smanjiti vjerojatnost da će se vaša odjeća gužvati. Bilo da se radi o pravilnom pranju, peglanju ili skladištenju, male promjene u vašoj rutini mogu značiti veliku razliku u očuvanju izgleda vaše odjeće. 

Otvori chat
1
Trebate pomoć?
Pozdrav! :)
Kako Vam možemo pomoći?