Franšizno poslovanje je model poslovanja koji omogućuje pojedincima ili grupama da steknu prava za distribuciju proizvoda ili usluga, kao i pristup poslovnom sustavu i brandu pod određenim uvjetima. Ova vrsta poslovanja postala je popularna diljem svijeta zbog niza prednosti koje nudi, ali isto tako nosi i određene nedostatke koji zahtijevaju pažljivo razmatranje. Evo pregleda prednosti i nedostataka franšiznog poslovanja.

Što je franšiza?

Franšiza je poslovni model gdje jedna strana (franšizodavac) daje pravo drugoj strani (franšizoprimcu) da koristi njezin poslovni koncept, brend i resurse za vođenje poslovanja pod istim brendom. Ovaj model omogućava osobi koja koristi franšizu da upotrebljava već uspostavljeni i prepoznatljivi brend, dok prodavatelj franšize može širiti svoje poslovanje uz manja ulaganja. U zamjenu, osoba koja koristi franšizu plaća početnu naknadu i redovite tantijeme za korištenje franšize.

Koje su prednosti franšiznog poslovanja?

🔵Pristup dokazanom poslovnom modelu: Franšizno poslovanje omogućuje franšiznom partneru pristup dokazanom poslovnom modelu koji je već uspješno testiran i implementiran. To smanjuje rizik od neuspjeha jer se franšizni partneri oslanjaju na već uspostavljene procese i strategije.

 

🔵Podrška i obuka: Franšizni davatelji pružaju opsežnu podršku i obuku svojim franšiznim partnerima. Ova podrška uključuje ​​upute o operativnim postupcima, marketingu, nabavi, financijama i drugim ključnim aspektima poslovanja.

 

🔵Prepoznatljiv brend: Franšizni partneri imaju koristi od prepoznatljivog branda koji već ima svoje mjesto na tržištu. To može olakšati privlačenje klijenata i izgradnju baze vjernih potrošača.

 

🔵Ekonomija razmjera: Franšizni sustavi omogućuju franšiznim partnerima pristup povoljnijim cijenama opreme, sirovina ili usluga zbog ekonomije razmjera koju ostvaruju kao dio većeg poslovnog sustava.

 

🔵Samostalnost uz podršku: Franšizni partneri imaju priliku posjedovati i upravljati vlastitim poslovanjem, ali uz podršku i smjernice franšiznog davatelja. To omogućuje određenu razinu samostalnosti uz korist od kolektivne snage franšiznog brenda.

Koji su nedostaci franšiznog poslovanja?

🟠Troškovi franšiznih naknada: Franšizni partneri obično moraju plaćati početne franšizne naknade, kao i redovite naknade ili postotke od prihoda franšiznom davatelju.

 

🟠Ograničenja autonomije: Franšizni partneri moraju poštovati smjernice, standarde i pravila koje propisuje franšizni davatelj. 

 

🟠Ovisnost o reputaciji franšiznog brenda: Iako prepoznatljivi brand može biti prednost, franšizni partneri također nose rizik od štete reputacije brenda ako se dogode negativni događaji u drugim franšiznim lokacijama ili ako franšizni davatelj ne održava visoke standarde.

 

🟠Rizik od neuspjeha franšize: Iako franšizni model poslovanja može pružiti veću sigurnost od neovisnog poslovanja, rizik od neuspjeha franšize i dalje postoji, posebno ako franšizni davatelj ne pruža adekvatnu podršku ili ako se ne uspije prilagoditi promjenama na tržištu.

 

Iwash uwash franšiza; što nudimo budućim franšizerima?

iWash-uWash franšiza budućim franšizerima nudi provjereno i sigurno poslovanje. Od cjelokupne poslovne strategije, nastupa na tržištu, pomoći pri biranju lokacije, optimalno slaganje opreme, in-house složenu recepturu programa za pranje, standardizirane procedure i osiguranje kvalitete, bazu klijenata i ugovornih kontakata. 

Brend prepoznatljivost, marketing suport u živo kao i  video edukacije, zaštita intelektualnog vlasništva brenda i dizajna, razrađena cjenovna strategija i pravno složeni svi relevantni dokumenti: od ugovora do pravilnika. Ono što posebno možemo istaknuti je custom-made operativni software program koji je također uključen u premium paket. Dakle, kupovinom franšize dobivate apsolutno sve potrebno za uspješno poslovanje, uz vodstvo i mentorstvo, a bez svih onih početničkih grešaka i sumnji

iWash-uWash franšiza je idealna za sve koji stvarno žele otvoriti praonicu rublja. U svojih 10 g poslovanja bili smo svjedoci mnogih koji su pokušali iskopirati ovo poslovanje, međutim na svake dvije praonice koje su se otvorile tri su se zatvorile. Iwash uwash već 10 g bilježi školski rast poslovanja u svim segmentima, unatoč koroni, i unatoč inflaciji. To je dovoljan razlog zašto bi se netko tko je ozbiljan, i tko želi čuvati svoju investiciju odlučio za nas.

Da zaključimo, franšizno poslovanje nudi niz prednosti poput pristupa dokazanom poslovnom modelu i podršci franšiznog davatelja, ali isto tako nosi i određene nedostatke kao što su troškovi franšiznih naknada i ograničenja autonomije. Potencijalni franšizni partneri trebaju pažljivo razmotriti sve aspekte prije donošenja odluke o ulasku u franšizni poslovni model. Ukoliko razmišljate o kupnji Iwash uwash franšize, obratite nam se već danas kako bi s vama prošli kroz sva pitanja i nedoumice te vam pomogli postaviti posao na noge za možda već i ovu sezonu 🙂

Otvori chat
1
Trebate pomoć?
Pozdrav! :)
Kako Vam možemo pomoći?