Kada je riječ o pranju rublja, svi želimo da naša odjeća izađe čista i svježa. Jedan od najvažnijih alata za postizanje toga je deterdžent za pranje rublja. Deterdženti za pranje rublja posebno su dizajnirani kako bi sa naše odjeće uklonili prljavštinu, mrlje i mirise i ostavili samo svježu i mirišljavu odjeću koja izgleda kao da smo je nedavno kupili. Ako ste se ikada pitali kako deterđenti djeluju i zašto tako efektivno uklanjaju razne vrste mrlja, danas vam odgovaramo na sva pitanja. 

Krenimo od početka. Prva stvar koju je važno spomenuti prije nego li krenemo dalje je činjenica da se deterđenti za rublje sastoje od nekoliko ključnih komponenti koje zajedno sudjeluju u borbi protiv mirisa i prljavština. Ključne komponente su površinske aktivne tvari:

 • Sufraktanti
 • Enzimi
 • Aditivi

Svaki od ovih sastojaka važni je element djelovanja deterđenta za rublje koji jamči uspješno i efektivno pranje rublja, svaki put. Pa krenimo sa ojašnjavanjem.

Sufraktanti – najvažniji sastojak deterđenta za rublje

Surfaktanti su prvi i osnovni sastojak deterdženata za pranje rublja. Djeluju tako da razbijaju površinsku napetost vode, dopuštajući joj da prodre u vlakna naše odjeće i ukloni prljavštinu i mrlje. Surfaktanti se sastoje od dva dijela: 

 • hidrofilne glave (koja voli vodu) 
 • hidrofobnog repa (koji odbija vodu)

 

Kao što smo spomenuli, kada se sufraktanti dodaju vodi, površinski aktivne tvari smanjuju napetost vode. Ovo je važno jer je voda prirodno sklona stvaranju kuglica na površinama, što joj otežava prodiranje i močenje površine. Smanjenjem površinske napetosti tenzidi omogućuju širenje vode i lakši kontakt s površinom koja se čisti.

Surfaktanti djeluju tako da razbijaju vezu između prljavštine i tkanine, omogućujući joj da se podigne i suspendira u vodi. Hidrofobni kraj molekule surfaktanta veže se za prljavštinu, ulje ili masnoću na tkanini, dok hidrofilni kraj privlači voda. To stvara male nakupine prljavštine, ulja i masnoće, koje možete lako ukloniti perilicom rublja.

Enzimi u deterđentima za rublje

Enzimi su još sljedeća važna komponenta deterdženata za pranje rublja. To su biološke molekule koje pomažu u razgradnji mrlja i mirisa. Postoji nekoliko različitih vrsta enzima koji se obično koriste u deterdžentima za pranje rublja:

 • proteaze (koje razgrađuju mrlje od proteina kao što su traka, krv i znoj)
 • amilaze (koje razgrađuju mrlje od škroba kao što je pašta ili čokolada)
 •  i lipaze (koje razgrađuju mrlje od masnoća i mrlje od ulja)

 

Enzimi djeluju tako da ubrzavaju kemijske reakcije koje razgrađuju mrlje. Svaki enzim sastoji se od specifične proteinske strukture koja ima malo područje koje se naziva aktivno mjesto, gdje se odvija kemijska reakcija. Kada enzim dođe u kontakt s mrljom, uklapa se u aktivno mjesto enzima, što pokreće kemijsku reakciju koja razgrađuje mrlju na manje, topljivije molekule.

Nakon što se mrlja razgradi, površinski aktivne tvari u deterdžentu mogu lakše ukloniti mrlju s tkanine, omogućujući da se ispere u vodi za pranje. Budući da su enzimi vrlo specifični u svojoj funkciji, ciljaju samo na određenu mrlju za koju su dizajnirani da razgradi, što ih čini vrlo učinkovitima u uklanjanju čak i tvrdokornih mrlja.

Važno je napomenuti da su enzimi biološke molekule, što znači da se mogu razgraditi tijekom vremena ili u ekstremnim uvjetima kao što su visoke temperature ili izlaganje izbjeljivaču. Zbog toga je važno koristiti deterdžente za pranje rublja koji su posebno formulirani za zaštitu enzima i osiguravaju da ostanu aktivni tijekom cijelog ciklusa pranja.

Općenito, enzimi su važna komponenta modernih deterdženata za pranje rublja i igraju ključnu ulogu u uklanjanju teških mrlja i neugodnih mirisa s odjeće. Usmjeravajući se na određene vrste mrlja i ubrzavajući kemijske reakcije koje ih razgrađuju, enzimi pomažu osigurati da naša odjeća nakon svakog pranja izađe svježa i čista i miriše.

Koja je uloga graditelja u deterđentima za rublje

Graditelji se dodaju deterdžentima za pranje rublja kako bi se poboljšala njihova moć čišćenja. Djeluju tako da se vežu s mineralima i drugim nečistoćama u vodi, sprječavajući ih da ometaju površinski aktivne tvari i enzime u deterdžentu. To čini deterdžent učinkovitijim u uklanjanju prljavštine i mrlja s naše odjeće.

Jedan od najčešćih tipova dodataka koji se koriste u deterdžentima za pranje rublja je natrijev tripolifosfat (STPP). STPP se veže s ionima kalcija i magnezija u vodi, sprječavajući njihovu reakciju s površinski aktivnim tvarima u deterdžentu i smanjenje njihove učinkovitosti. Smanjenjem količine kalcijevih i magnezijevih iona u vodi, STPP pomaže tenzidima da djeluju učinkovitije, omogućujući im da bolje prodru u tkaninu i uklone prljavštinu i mrlje.

Međutim, korištenje STPP-a je ograničeno ili zabranjeno u nekim zemljama zbog zabrinutosti o njegovom utjecaju na okoliš. To je dovelo do razvoja novih vrsta graditelja, poput zeolita i citrata, koji su ekološki prihvatljiviji.

Zeoliti su prirodni minerali koji se učinkovito vežu s ionima kalcija i magnezija u vodi. Također su biorazgradivi, što ih čini ekološki prihvatljivijom opcijom od STPP-a. Citrati, poput natrijevog citrata, još su jedna vrsta nadogradnji koja učinkovito smanjuje tvrdoću vode. Citrati djeluju tako da tvore kompleks s ionima kalcija, što ih sprječava da ometaju proces čišćenja.

Vežući se s mineralima i drugim nečistoćama u vodi, graditelji pomažu da površinski aktivne tvari i enzimi u deterdžentu mogu djelovati učinkovitije, dopuštajući im da uklone prljavštinu i mrlje s odjeće te da izgledaju i miriše čisto i svježe.

Za što služe aditivi u deterđentima?

Konačno, aditivi su uključeni u deterdžente za pranje rublja kako bi pružili dodatne prednosti. To može uključivati ​​stvari kao što su:

 • Omekšivači
 • Posvjetljivači
 • Mirisi 

  Dakle, kako se sve to skupa čini da očisti našu odjeću? Kada u vodu dodamo deterdžent za pranje rublja, enzimi počinju razgrađivati ​​prljavštinu i mrlje na našoj odjeći. Graditelji pomažu spriječiti da minerali i druge nečistoće u vodi ometaju ovaj proces, dok aditivi pružaju dodatne prednosti poput mekoće i mirisa.

  Kako deterdžent i voda počinju prati našu odjeću, prljavština i mrlje se podižu i povlače u vodu. Nakon završetka ciklusa pranja, voda se ispušta, a sa sobom odnosi i prljavštinu i deterdžent. Rezultat je čista odjeća svježeg mirisa spremna za sušenje i ponovno nošenje.

  Zaključno, deterdženti za pranje rublja kritična su komponenta naših rutina čišćenja. Posebno su dizajnirani za uklanjanje prljavštine, mrlja i mirisa s naše odjeće, ostavljajući je da izgleda i miriše izvrsno. Kombinacijom površinski aktivnih tvari, enzima, gradivnih tvari i aditiva, deterdženti za pranje rublja mogu pružiti moćno rješenje za čišćenje koje je učinkovito i djelotvorno. Dakle, sljedeći put kada perete rublje, ne zaboravite zahvaliti svom deterdžentu za njegov trud!

  Otvori chat
  1
  Trebate pomoć?
  Pozdrav! :)
  Kako Vam možemo pomoći?