Ljeto je, toplo je, i svi smo u laganoj i pretežito svjetlijoj odjeći kako bi sunčane zrake odbili što dalje od svoje kože i spasili se pretjeranog znojenja. Ali, budimo iskreni, jedna stvar koja je sigurna je da se mrlje na svijetlu odjeću jednostavno lijepe. Bilo da je riječ o otopljenom sladoledu od čokolade koji ukrasi našu novu bijelu bluzu ili mrljama od trave i zemlje koje pokupimo dugim maxi haljinama, odjeću ljeti je strašno jednostavno zaprljati. Ako imate malu djecu, mrlje dobivaju skroz novu dimenziju, jer dječja je odjeća sve samo ne čista, a mrlje koje uspiju napraviti su nevjerojatne.

Danas vam otkrivamo na što trebate pripaziti kod tretiranja mrlja i kako na najbolji način ukloniti većinu mrlja koje vam se svakodnevno događaju te očuvati vašu odjeću.

Što su mrlje?

Mrlje su vidljiva zaprljanja koja se često ne mogu ukloniti kod prvog pranja, već ih je potrebno tretirati određenim sredstvima za uklanjanje mrlja. Kako to obično biva, mrlje se naravno pojavljuju na najvidljivijem mjestu kao što je bijela košulja, posteljina ili najdraža haljina. Na sreću, postoje korisni savjeti uz pomoć kojih možete jednostavno i efikasno ukloniti mrlje s vaše odjeće, bez dodatnog oštećenja tkanine. Iako se većina mrlja opere pranjem u perilici rublja, 3 i 6% mrlja nije moguće oprati te u ovom slučaju moramo posegnuti za posebnim metodama uklanjanja mrlja.

Kakve mrlje sve postoje i kako ih prepoznati?

mrlje od znoja

Znate da se radi o mrlji ako nakon jednog ciklusa pranja, mrlja i dalje tvrdoglavo ostaje vidljiva na tkanini. U tom slučaju potrebno ju je posebno obraditi uz pomoć sredstva za uklanjanje mrlja. Što točnije prepoznate vrstu mrlje, to bolje možete primijeniti proces obrade. Na žalost prepoznavanje vrste mrlje i njenog porijekla, nije uvijek tako jednostavno kako se čini, ali pri tome nam mogu pomoći neke smjernice:

 • Položaj mrlje
 • Tekstura mrlje
 • Boja mrlje
 • Miris mrlje

Položaj mrlje može nam pojasniti od kuda dolazi mrlja, primjerice žuti rubovi ispod pazuha na košulji upućuju da se radi o mrlji od znoja. Ako dodirnemo mrlju prepoznati ćemo njenu teksturu. Mrlje koje su tvrde mogu biti od krvi ili bjelančevina dok recimo mrlje od ulja ostaju meke. Boja neke mrlje može dati puno informacija o njezinom porijeklu i pomoći u odabiru sredstva za mrlje. Smećkasto-žute mrlje mogu nastati npr. od voća, kave, čaja, senfa slično dok recimo plave mrlje često nastaju od tinte, tuša ili kemijske olovke. Najvažnije smjernice za porijeklo mrlje daje ipak miris.

O čemu treba voditi računa prilikom uklanjanja mrlja?

Prije nego li krenete tretirati mrlju najvažnije je pronaći informacije o vrsti tekstila i vlaknima od kojih je tkanina izrađena jer tako znamo kako pristupiti mrlji. Pri tome vam definitivno mogu pomoći simboli za održavanje koji se uvijek nalaze na deklaraciji odjevnog predmeta koji će vas informirati o tome smijete li ili ne koristiti izbjeljivač i na kojoj temperaturi biste trebali obrađivati odjevni predmet. Primjerice, bijeli pamuk se obrađuje puno drugačije od vune ili svile u boji i može se prati na višoj temperaturi, koja bi svilenu tkaninu mogla oštetiti, a vuneni đemper stisnuti do neprepoznatljive veličine.

Preporučujemo da, u slučaju dvojbe, provedete test na opšavu odjevnog predmeta, tako da ćete na ovom nevidljivom komadu materijala nanijeti sredstvo za čišćenje i pustiti da neko vrijeme djeluje. Nakon što sredstvo isperete i posušite primijetiti ćete da li je došlo do određenih promjena u boji, a ako se ništa nije desilo sigurni ste da sredstvo za mrlje možete koristiti na ostatku odjevnog predmeta bez straha. Pravilo kojeg se možete držati je sljedeće: što su materijali tamnije bolje i osjetljivijeg tkanja, sredstvo za uklanjanje mrlja mora biti blaže.

uklanjanje mrlja

Uspjeh kod rješavanja mrljana odjeći jamči pravilna temperatura obrade i trajanje primjene. Mrlje su bezopasne ako se koristi hladna ili mlaka voda, ali ako mrlju pokušate oprati s vrućom vodom možete uzrokovati nepovratnu štetu zbog reakcije tople vode s materijalom kojeg tretirate. Također, uvijek pazite da sredstvo za uklanjanje mrlja ne držite na tkanini predugo, već točno pratite dana uputstva kako bi zaštitili svoju odjeću.

Nažalost, ne može se ukloniti svaka mrlja. U pravilu, što je mrlja starija, i češće se pere, i što je toplija voda u kojoj je mrlja oprana, to je više fiksirana u materijalu i više se ne može ukloniti! Ponekad, kao zadnja mogućnost, ostaju samo zakrpe za mrlje.

Savjeti za efikasno ukljanjanje mrlja

Ipak, većinu mrlja moguće je ukloniti ako se pridržavamo jednostavnih savjeta za prvu pomoć kod uklanjanja mrlja te koristimo pravilna sredstva za mrlje. Mrlje dijelimo u 3 kategorije prema kojima ćemo sredstvo koje će učinkovito oprati mrlju. To su:

 1.  Mrlje od hrane (gulaš, vino, voće, kava) tretiramo izbjeljivačem
 2.  Mrlje koje sadrže bjelančevine (krv, jaje, škrob, također i fekalije) uklanjamo sredstvima koja sadrže enzime
 3.  Mrlje koje sadrže masti i ulja (mast od pečenja, ulje za masažu, mazivo, kožna masnoća itd.) uklanjamo sredstvima koja sadrže tenzide ili otapala
mrlje od hrane

Najvažniji savjeti koji vam možemo dati što se tiče uklanjanja mrlja su:

 

 1. Zamrljani komad rublja odmah odvojiti i obraditi mrlju sredstvom za čišćenje
 2. Ako nije moguće odmah tretirati mrlju pokušajte je temeljito ukloniti čistom maramicom
 3. NIKADA ne trljajte mrlju jer trljanjem možete oštetiti tkaninu, a mrlja će samo dublje prodrijeti
 4. Isperite mrlju vodom ili laganom otopinom sapuna kako bi se uklonila najgrublja prljavština
 5. NIKAD ne upotrebljavajte vruću vodu jer se kod nekih tkanina mrlja uslijed vrućine može fiksirati u tkaninu
 6. Koristite hladnu ili mlaku vodu za tretiranje mrlja

Kako pravilno postupiti kod mrlja nepoznatog porijekla

Često mrlje ne možemo identificirati se radi jer se radi o ostacima iz već opranog rublja ili se mrlja sastoji od više različitih vrsta mrlja (npr: umak ili kava mlijekom: često se sastoje od masti, bjelančevina i tvari koje se mogu izbijeliti). Iz tog razloga postoji redoslijed kojim treba upotrebljavati sredstva za uklanjanje mrlja kako bi se postigli najbolji rezultati.

 1.  Voda – brojne mrlje se mogu jednostavno isprati u običnoj, mlakoj vodi a u slučaju da je mrlja i dalje tu krećemo s korakom 2
 2.  Enzimi – pomješajte malo deterdženta ili soli za mrlje s hladnom ili mlakom vodom, u to uronite rublje ili otopinu stavite direktno na rublje. Ostavite da djeluje minimalno 20 minuta, još bolje 2 sata, zatim isperite. Ako mrlja još uvijek postoji, probajte sa sljedećim korakom.
 3.  Sredstvo za odmašćivanje – mrlju obradite prema uputama proizvođača sredstva za odmašćivanje, pustite da djeluje i zatim isperite. Ako je mrlja još uvijek vidljiva probajte korak 4
 4. Izbjeljivač – ovdje treba paziti na proizvođačeve upute za uporabu. Nakon minimalno 10 minuta vremena djelovanja (još bolje 2 sata) pažljivo isperite. Ako mrlja još uvijek nije nestala, možda pomogne sljedeći korak
 5. Kiselina – neke mrlje se mogu ukloniti samo pomoću kiseline. Često je dovoljno mrlju nakapati limunskom kiselinom ili octom, pustiti da to djeluje minimalno 10 minuta (još bolje minimalno 2 sata) te potom temeljito isprati.

Nakon svake obrade mrlje rublje se moratemeljito isprati. Također se preporuča jedan ciklus pranja u perilici kako bi se neutralizirali eventualni ostaci.

O kakvoj god da se mrlji radi, ako se na vrijeme reagira moguće je ukloniti baš svaku. U slučaju da niste sigurni odakle se stvorila mrlja pokušajte primijeniti savjete za skidanje nepoznatih mrlja prije nego odlučite riješiti se uprljane tkanine zauvijek, a kada znate kako je mrlja nastala probajte reagirati što brže. Danas zaista postoji ogroman broj specijaliziranih sredstava za tretiranje mrlja koji će spasiti vašu odjeću. Na kraju krajeva, kada znate kako kojoj mrlji pristupiti i nisu tako strašne, pa se slobodo možete prepustiti uživanciji i ne sekirati se previše ako se umrljate najdražim sladoledom od čokolade 🙂

 

Otvori chat
1
Trebate pomoć?
Pozdrav! :)
Kako Vam možemo pomoći?