Kako oprati majicu od kašmira?

Sa hladnijim vremenom osim toplih napitaka i uživanja u toplom dolazi i slojevito oblačenje, pa tako iz ormara vadimo naše vunene veste i pulovere.

ŠTO JE VUNA?

Vuna je prirodni materijal koji se koristi za izradu odjeće još od davnina, neki podaci sežu i do 6000 godina unazad. Postoji nekoliko vrsta vune,a razlikuju se po tome od koje životinje i pasmine se prave. Tako razlikujemo na primjer merino vunu i kašmir, koji se dobiva od kozje dlake.

Izazov nastaje kada takve materijale trebamo oprati. Svima nam se bar jednom dogodilo da nam se omiljena vesta u pranju suzila ili nije bila više mekana, a nekako je i dobila mucice.

Pravilnim pranjem i adekvatnom brigom o ovim prirodnim materijalima možemo izbjeći takva iznenađenja.

OBRADA VUNE PRIJE KUPNJE

Bitno je znati da veliki faktor u održavanju vune ima i sama obrada vune prije naše kupnje odjevnog predmeta, ali i činjenica da se ne može svaka vuna prati.

NE KORISTITI OMEKŠIVAČ

Za razliku od deka koje se peru u puno vode, za vunu je bitno da je u minimalnoj količini vode, sa vrlo malo pa čak i ništa omekšivača. Što se tiče centrifuge i temperature, perilicu namještamo na mali broj okretaja i na najnižu temperaturu, do 20 stupnjeva.

POSEBNA VRSTA DETERDŽENTA

Za pranje vune biramo deterdžente na kojima piše da su za osjetljive tkanine, vunu ili za vunu i svilu. Također je važno pridržavati se uputa na deklaraciji: ako piše da je isključivo za suho čišćenje tj. kemijsko onda ipak odnesite na kemijsko. 

PRANJE NA RUKE I PRILAGODBA CIKLUSA PRANJA

Neki se pak usude pa te komade odjeće peru “na ruke”. To je svakako bolji izbor ako pak ne možete prilagoditi perilicu na min. br. okretaja (600 ili manje) i na program za vunu koji ima sve grijače isključene. 

Otvori chat
1
Trebate pomoć?
Pozdrav! :)
Kako Vam možemo pomoći?