Priprema rublja, plahta i stolnjaka za praonicu može biti izazov, posebno ako želite osigurati da se vaši tekstilni predmeti očiste na najučinkovitiji i najsigurniji način. Poslati odjeću i posteljinu u praonicu ne znači samo baciti sve u vreću i nadati se najboljem. Pravilna priprema može vam uštedjeti vrijeme, novac i osigurati dugotrajnost vaših tekstilnih predmeta. U ovom ćemo članku detaljno opisati kako pripremiti rublje, plahte i stoljnjake za praonicu.

Sortiranje rublja

Prvi korak u pripremi rublja za praonicu je sortiranje. Odvojite odjeću, plahte i stoljnjake prema boji, vrsti materijala i razini prljavštine. Uobičajeno je sortirati bijele i svjetle boje od tamnih boja kako biste izbjegli miješanje boja. Također, odvojite delikatne tkanine, kao što su svila ili vuna, od izdržljivijih materijala poput pamuka ili poliestera.

Provjerite džepove i uklonite pribor

Prije nego što stavite rublje u vreću za praonicu, pažljivo provjerite džepove na odjeći i uklonite sve što se unutra nalazi. To uključuje novčiće, papire, gumice za kosu, ključeve i druge sitne predmete koji mogu oštetiti strojeve za pranje ili se zaglaviti u odvode. Ako na odjeći imate ukrase ili kopče koje se mogu skinuti, uklonite ih ili osigurajte da su dobro pričvršćeni kako se ne bi oštetili tijekom pranja. Što se tiče prirpeme i pregleda stoljnaka ili ubrusa, obavezno pregledajte da niste slučajno pokupili koju vilicu, žlicu ili puno češće., čačkalicu dok ste micali stoljnjak. Obvezno prođite kroz svaki stoljnak i istresite ga prije nego sve zajedno sortirate za polazak u praonicu. Ista stvar vrijedi za plahte i posteljinu jer često upravo s ovom robom dođu slušalice za mobitele, špangice za kosu i ostale sitnice koje baš i ne želimo oprati u profesionalnim mašinama 🙂

Tretiranje mrlja

Ako primijetite tvrdokorne mrlje na svojoj odjeći, plahtama ili stolnjacima, tretirajte ih prije nego što ih pošaljete u praonicu. Koristite sredstvo za uklanjanje mrlja ili deterdžent za pranje rublja kako biste pretretirali mrlje. Nanesite ga direktno na mrlju i nježno utrljajte prstima ili mekom četkom za zube. Ovaj će korak pomoći uklanjanju mrlja i olakšati posao praonici. Posebnu pažnju skrenuti ćemo na tretiranje mrlja od zloglasnog ketchupa koji, ako se ne tretira na vrijeme, može zakoraviti i pretovoriti se u nemoguću misiju otklanjanja mrlja, a vi nažalost završite sa stolnjakom manje i ponovno morate u nabavu što vas samo dodatno košta. 

Odluka o načinu pranja

Neki tekstilni predmeti zahtijevaju poseban tretman, kao što je suho čišćenje ili ručno pranje. Pažljivo pročitajte naljepnice s uputama za održavanje na svakom predmetu kako biste osigurali pravilan tretman. Ako je potrebno, odvojite predmete koji zahtijevaju poseban tretman i obavijestite praonicu o njihovim posebnim potrebama.

Priprema vreće za praonicu

Koristite čvrste i prozračne vreće za rublje kako biste spakirali svoje tekstilne predmete za praonicu. Ako želite dodatno zaštititi svoje delikatne predmete, stavite ih u posebne mrežaste vrećice za pranje koje će osigurati dodatnu zaštitu tijekom procesa pranja. Vreće za praonicu moraju biti dovoljno velike da tekstilni predmeti mogu slobodno kružiti u stroju, ali ne pretrpane kako bi se osiguralo temeljito čišćenje.

Komunikacija s praonicom

Na kraju, dobra komunikacija s praonicom je ključna za postizanje najboljih rezultata. Upoznajte se s politikama i postupcima praonice te se pobrinite da razumijete opcije koje vam nude. Ako imate posebne zahtjeve ili upute vezane uz pranje, sušenje ili glačanje, nemojte se ustručavati podijeliti ih s osobljem praonice. To će vam pomoći da osigurate najbolju moguću njegu za vaše rublje, plahte i stoljnjake.

Priprema rublja, plahta i stolnjaka za praonicu može značajno poboljšati rezultate pranja i osigurati dugotrajnost vaših tekstilnih predmeta. Slijedeći ove korake, možete biti sigurni da će vaša odjeća i posteljina biti očišćena na najučinkovitiji i najsigurniji način, čime štedite vrijeme, novac i trud. U konačnici, pravilna priprema i dobra komunikacija s praonicom ključni su za održavanje vaših tekstilnih predmeta u izvrsnom stanju.

Otvori chat
1
Trebate pomoć?
Pozdrav! :)
Kako Vam možemo pomoći?