Koliko vam se puta samo desilo da ste otvorili perilicu nakon završenog ciklusa, izvukli robu i primjetili kako su neke stvari super oprane dok druge izgledaju kao da se uopće nisu niti prale u perilici? Šanse su da ste krivo sortirali rublje, što se događa jako često iako mislimo kako koje rublje se pere s kojim.

U načelu se rublje mora sortirati prema boji, stupnju zaprljanosti i simbolima održavanja, dok se na temelju navedenih kategorija odabire odgovarajući deterđent i temperatura pranja. 

Pravilna obrada/priprema prije ubacivanja u perilicu

U načelu se rublje mora sortirati:

  •  prema boji
  •  stupnju zaprljanosti
  •  simbolima održavanja 

 

Kod sortiranja boje vrlo često ćemo samo sortirati rublje na tamno i svijetlo. Ali  ne mogu se sve boje prati zajedno stoga je važno naučiti koje se boje mogu prati zajedno. Bijelo rublje uvijek perite odvojeno kako biste izbjegli prijenos boje. Svijetlo sivu odjeću, na primjer, sigurno je prati sa svijetlim bojama, a tamno sivu odjeću trebali biste staviti u tamnu hrpu.

Razvrstajte svoju odjeću i odjevne predmete u skupine: bijelo, svijetle boje, tamne boje i osjetljivo (vuna, svila, itd.). Ako imate samo malu količinu jedne skupine, nemojte doći u iskušenje da je stavite s drugom – sačuvajte je za puno punjenje. Vrlo je važno odvojeno prati svijetlo i tamno rublje, jer tamnije boje mogu uništiti svjetlije tkanine. Razvrstajte svoje sive, crne, tamnoplave, crvene, tamnoljubičaste i slične boje u jedno rublje, a svoje ružičaste, boje lavande, svijetloplave, svjetlozelene i žute u drugo rublje.

Nakon što ste razvrstali rublje po boji, vrijeme je da ga razvrstate po vrsti tkanine: Nikada ne perite delikatno rublje (predmete kao što su donje rublje, najlonske čarape i periva svila), pamuk i traper zajedno jer svi zahtijevaju različite temperature vode.

Razvrstavanje odjeće u zasebne hrpe na temelju razine prljavštine još je jedna mudra strategija koju treba slijediti ako želite najbolje rezultate. Jako zaprljane predmete obično je potrebno prethodno obraditi i potrebno im je više miješanja iz stroja da bi se ispravno očistili. Prođite kroz svoju jako zaprljanu odjeću sredstvom za uklanjanje mrlja prije nego što je stavite u perilicu kako biste spriječili ponovno taloženje mrlja.

Na temelju spomenutih kategorija, odabiremo odgovarajući deterdžent i temperaturu pranja koja odgovara simbolima održavanja. Za bijelo rublje savjetujemo da koristite deterđent s izbjeljivačima, dok kod obojenog rublja posegnite za deterđentom za boje koji ne sadrži izbjeljivač već pojačivače boja. Nakon što smo rublje sortirali prema boji, stupnju zaprljanosti i simbolima održavanja potrebno je pripremiti rublje za pranje. Prije ubacivanja u perilicu važno je da:

  • Pregledate džepove kako bi uklonili novac, čačkalice, papirnate maramice i slično
  • Zatvoriti sve patentne zatvarače
  • Preokrenuti rublje na krivu stranu
  • Obraditi mrlje 

Ako zajedno perete mikrovlakna i pamuk jer jednostavno po navedenim kategorijama spadaju zajedno, može doći do problema s nastankom mucica, čime se smanjuje učinak čišćenja. Stoga kad perete mikrovlakna s pamukom, odvojite mikrovlakna tako što ćete ih staviti u vrećicu za pranje s finom mrežicom.

Kako smanjiti vrijeme za sortiranje rublja?

Ako želite izbjeći klečanje na podu kupaonice dok sortirate rublje u različite kategorije, preporučujemo da nabavite košare za rublje s pregradom ili na kraju krajeva imate barem tri različite košare za rublje u koje ćete ubacivati prljavo rublje prema osnovnim kategorijama: tamno, bijelo i osjetljivo. Uz pomoć pregradne košare za rublje ili više od jedne košare za rublje, razvrstavanje postaje lakše. Možete čak označiti odjeljke koja odjeća ide u koje odjeljke kako bi svima u obitelji bilo jednostavno. U slučaju da netko stavi nešto u pogrešan odjeljak, provjerite naljepnice za preporuke proizvođača za pranje. Ako ste u nedoumici, provjerite postojanost boje artikla nanošenjem tople vode na neupadljiv dio (na primjer, unutarnju stranu poruba), zatim pritisnite toplom glačalom između dva komada tkanine. Ako neka boja iscuri, boja nije postojana.

Otvori chat
1
Trebate pomoć?
Pozdrav! :)
Kako Vam možemo pomoći?