Sretni smo jer u današnje vrijeme pranje rublja u potpunosti prepuštamo strojevima za pranje, ali često puta zaboravimo na osnovne stvari zbog kojih ili moramo ponavljati pranje , ili uzrokuju kvarove na stroju za pranje rublja. Pranje rublja nije komplicirano, ali priprema je kao i uvijek, pola posla. Kako bismo na najbolji način oprali rublje i iskoristili snagu perilice i deterđenata, potrebno je držati se nekolicine savjeta koji osiguravaju 100% zadovoljstvo kod pranja rublja svaki puta. Koji su to savjeti donosimo vam u današnjem blogu. 

Pravilno sortiranje rublja

Kako bi pravilno oprali rublje i izbjeglu neželjeno bojanje ili oštećenje tkanina, rublje prije pranja potrebno je pravilno sortirati. Rublje sortiramo prema:

 • Boji
 • Stupnju zaprljanosti
 • Simbolima održavanja

  Na temelju navedenih smjernica biramo odgovarajući deterđent i temperaturu pranja. Pravilo koje uvijek primjenjujte je da svijetlo i tamno rublje odvajate u posebne cikluse pranja upravo kako biste izbjegli prenošenje boje. U većini slučejeva tamno se rublje pere na nešto nižoj temperaturi dok bijelo rublje (ovisno o sastavu) možete prati na nešto višoj temperaturi, zbog čega se ne preporuča miješanje. Ako trebate oprati jako zaprljano rublje (mantil pun ulja primjerice) pokušajte ne miješati ovo rublje sa ostalim rubljem jer na taj način sprječavate prijenos prljavštine sa prljavog rublja na rublje koje se možda samo trebalo osvježiti. Također, kod vrlo prljave odjeće doziranje će biti nešto veće što može oštetiti rublje koje je samo blago zaprljano.

  Mikrovlakna, ako se peru zajedno s pamukom, naginju stvaranju mucica čime se smanjuje učinak čišćenja rublja. Savjetujemo da uvijek pažljivo odvojite mikrovlakna od pamuka ili stavite mikrovlakna u vrećicu za pranje s finom mrežicom.

  Pravilna obrada rublja

  Prije nego krenete stavljati rublje u perilicu važno je provjeriti da ste:

  • Zatvorili patentne zatvarače
  • Preokrenuli rublje odjetljivih materijala
  • Obradili mrlje
  • Provjerili i ispraznili džepove (npr. maramice, kemijske olovke itd.) 
  • Uklonili strana tijela (čačkalice, pribor za jelo, salvete kod stolnjaka itd.)

    Pravilno punjenje stroja

    Punjenje perilice za rublje je najvažniji korak do izvrsnog rezultata pranja, a toliko često se krivo radi. Krivo napunjen stroj za pranje može oštetiti rublje ali ako često natrpavate previše rublja u bubanj, možete pokvariti  i sam stroj za pranje. Optimalno punjenje perilice znači sljedeće:

    • Plosnato rublje kao što su posteljina ili stolnjaci i salvete punite tako da gornji dio dlana ima dovolljno mjesta između rublja i unutarnje strane bubnja kada stavite ruku unutar stroja
    • Rublje od frotira kao što su primjerice ručnici, upija jako puno puno tekućine, stoga bi bubanj trebao biti napunjen maksimalno do 2/3
    • Što je rublje osjetljivije, to ga manje treba staviti u bubanj. Kod osjetljivog tekstila tekućina za pranje djeluje kao jastučići, i rublje je mekano nakon pranja upravo  zahvaljujući tampon djelovanju vode. Na taj način također i štitite osjetljivo rublje. 

    Pravilno je punjenje važno i kod procesa ispiranja rublja jer ostatci deterđenta i prljavštine koji se ispiru, spječavaju posljedice kao što su hrapavo i tvrdo rublje kao i iritacija kože.

    Pravilno doziranje

    Kod ručnog doziranja treba točno paziti na preporučeno doziranje navedeno na svakom deterđentu kao i na omekšivaćima. Doziranje  je usklađeno s različitim stupnjevima zaprljanja i tvrdoće vode. Ako ne poštujete  preporučeno doziranje, možete uzrokovati različite probleme.

    Ako nedovoljno dozirate deterđent primjetiti ćete kako je rublje nakon pranja tvrdo, sivo i grubo, a razlog tome je što ostaci prljavštine nisu dobro uklonjeni, a ostaci kamenca su se nataložili na rublju i stroju. Dodatni problem nedovoljnog doziranja su fiksirane mrlje. Nakon ciklusa pranja postaju tvrdokorne i jako ćete ih teško ukloniti u sljedećem pranju. Masne mrlje koje su se počele otapati, ali se nisu do kraja otopile talože se na tkaninu u obliku malih crnih kuglica koje je vrlo teško ukloniti u sljedećem pranju. Kod nedovoljnog doziranja grijači su prekriveni kamencemjer  premalo deterđenta nema mogućnost uklanjanja kamenca iz vode. Zapamtite da već sloj od 0,4 mm  kamenca dovodi do povećane potrošnje struje čak do 25%! 

    Prekomjerno doziranje deterdženta uzrokuje probleme sa iritacijom kože i alergije zbog ostataka deterdženta. Također, uslijed previše pjene u stroju rublje djeluje tvrdo. Ipak, ono što je najveći problem pretjeranog doziranja je trošenje prevelike količine sredstava za čišćenje koje osim što je financijski udarac na vaš buđet, negativno utječe na okoliš. Ako se deterdžent dozira putem automatskog uređaja za doziranje, važno je paziti na razinu u posudi te po potrebi zamijeniti kanistar. Pri tome je posebno važno podudaranje starog i novog kanistra odnosno etikete i usisne lancete. Ako se priključi pogrešan proizvod, može oštetiti rublje i perilicu! 

    Pravilno pranje

    Kod pranja postoje tri točke o kojima treba voditi računa: 

    • Postupak pranja ne prekidati tijekom pranja 
    • Pričekati kraj svih krugova ispiranja i stroj ne otvarati prije vremena 
    • Rublje nakon pranja ne ostavljati da leži mokro, nego ga odmah dalje obraditi (osušiti ili objesiti) 

     Nema goreg mirisa ili bolje rečeno, smrada od rublja koje ste zaboravili u perilici. Osim što se rublje usmrdilo, i morate ga ponovno oprati trošeći struju i deterđent, a može se pojaviti i plijesan na odjeći koja će nepovratno oštetiti rublje.

     Radovi održavanja

     Nakon svakog procesa pranja treba otvoriti vrata perilice, a ako ručno dozirate deterđent potrebno je otvoriti i ladicu u koju stavljate deterđent i omekšivać. Jedino na taj način može sa osušiti unutarnja strana perilice. Kako bi spriječili prijenos prljavštine s jednog ciklusa u drugi, važno je da redovito čistite okno na vratima. Savjetujemo vam i da svako toliko dezinficirate i operete spremnike za deterđent i omekšivać, a posebnu pažnju posvetite dezinfekciji i pranju košare za rublje kako bi spriječili rast i razvoj bakterija jer nema idealnijeg mjesta za njihov rast,  nego vlažna kupaonica. Na kraju, nakon svakog pranja pregledajte bubanj perilice kao i gumu na rubu i provjetrite sa nema oštrih predmeta, novčića ili kamenčića koji mogu oštetiti rublje i perilicu u sljedećem ciklusu pranja.

     Otvori chat
     1
     Trebate pomoć?
     Pozdrav! :)
     Kako Vam možemo pomoći?