U moru ponuda različitih brendova i vrsta deterdženata za rublje, svi smo pomali zbunjeni. Svima nam se bar jednom dogodilo da smo stajali neodlučno ispred police u trgovini i mislili se koji da kupimo. Pretežno odluka padne na onaj koji je na akciji ili onaj čiji nam miris odgovara, a možda kupujemo i po preporuci mame ili bake.

Najčešće tri vrste deterdženata koje danas možemo pronaći su tekući, deterdžent u kapsulama i prašak. Iako je svima ishod isti – vezanje nečistoće i njezino otklanjanje tijekom pranja, pravilnim izborom same teksture možemo dodatno pospješiti njegovu učinkovitost.

PRAŠAK ZA PRANJE RUBLJA

Najtradicionalniji deterdžent s još uvijek najširom upotrebom. Dijelom je tome razlog i njegova cjenovna pristupačnost. Kod praška za pranje rublja je najbitnije obraćati pažnju na njegove upute za doziranje; ako prekoračimo njegovu dozu mogu nas neugodno iznenaditi bijele i ili žute mrlje po robi ili nam može ostati neotopljen prasak do kraja ciklusa pranja. Zbog svojih izbjeljivačkih svojstava, njega većinom koristimo za bijelu robu.

TEKUĆI DETERDŽENT

Ukoliko se nalazimo u situaciji da imamo u košari robu koja je obojana,crna ili joj treba brzo pranje te osvježenje koje traje ispod sat vremena, tada posežemo za tekućim deterdžentom. 

KAPSULE ZA PRANJE RUBLJA

Kapsule sve više dobivaju na popuarnosti zbog svoje praktičnosti doziranja ali i zbog tehnologije s kojom su napravljene. Njih je najpraktičnije koristit na duzim programima jer tada je tu dovoljno vremena da se kapsula otopi a da sastojci u njoj odrade svoje. Valjalo bi napomenuti da je većina kapsula namjenjena za kilažu od 4 ili 5 kg, tako da ukoliko imate veće kućanstvo i primjerice perilicu zapremnine 9 kg, bilo bi dobro staviti dvije kapsule u bubanj. 

Mane kapsula su njihova cijena ali i činjenica da ih ne možemo koristiti ciljano i direktno na mrlje.

Sljedeći put prije odlaska u novu nabavku deterdženata za pranje, promotrite Vaše navike kod pranja veša i sigurno ćete lakše odlučiti koja vrsta je za Vas najpraktičnija.

Otvori chat
1
Trebate pomoć?
Pozdrav! :)
Kako Vam možemo pomoći?