U krevetu provodimo 8 sati dnevno (iako kako kod koga), puneći baterije i pripremajući se za novi dan pred nama. Kada bismo izračunali koliko u prosjeku spavamo tijekom života,  dolazimo do impressive brojke od 229 961 sat. To je puno spavanja, i puno provedenog vremena u krevetu, u biti jednu trećinu života provodimo spavajući.  Upravo iz tog razloga posteljina se mora češće prati, što i radimo, pogotovo kad peremo posteljinu kojom prekrivamo poplune i jastuke skupa sa plahtama. Ali što je s jastucima? Sigurno ste primijetili kako nakon nekog vremena postanu žućkasti i prljavi. Upravo prašina i ponajviše znoj stvaraju na jastucima ružne žute fleke. Kako biste to spriječili, trebali biste se pripremiti za rutinsko pranje jastuka bilo da je ručno ili u perilici rublja. Koliko često treba zapravo prati jastuke, i kako ih uopće prati, donosimo vam u današnjem blogu.

Kada prati jastuke?

Jastuke ne morate prati svaki mjesec, čak niti svaka dva mjeseca. Generalno je pravilo da biste jastuke trebali prati svakih 6 mjeseci, ako se radi o jastucima na kojima svakodnevno spavate. U slučaju da imate jastuke za goste, možete slobodno produžiti vrijeme između pranja na godinu dana, dok kod iznajmljivača apartmana preporučujemo da se jastuci peru na početku i na završetku sezone zbog velikog broja različitih ljudi koji spavaju upravo na ovim jastucima. 

Neki znakovi koji upućuju na to da je vrijeme za pranje jastuka su:

 • Jastuk i navlaka za jastuk su požutili
 • Jastuci imaju kiselkast ili pljesniv miris, jednostavno rečeno smrde 
 • Jastuci nisu udobni i paperjasti već imate osjećaj kao da nemate ništa ispod glave ili ga svaku večer 10 puta popravljate dok se ne skupi u donekle željeni položaj

Kako prati jastuke u perilici rublja?

Jastuke punjene perjem ili punilom za jastuke možete bez problema oprati kod kuće, u svojoj perilici. Pranje jastuka u perilici brz je i jednostavan način da svoje jastuke održite u izvrsnom stanju. Kako biste izbjegli oštećenje jastuka, trebat će vam perilica rublja s prednjim punjenjem, ona koje najčešće imamo u kućanstvu. Ako ne posjedujete perilicu s prednjim punjenjem toplo savjetujemo da jastuke odnesete na pranje u profesionalnu praonicu.

Priprema za pranje jastuka kod kuće sastoji se od nekoliko koraka:

 • Korak 1: Provjerite ima li jastuk poderotine nakon što ih skinete s presvlake. Oštećene jastuke ne smijete prati u perilici jer bi punjenje moglo iscuriti, a vaša perilica biti puna perja ili punila za jastuke što bi moglo uzrokovati zaštopavanje filtera i nepotrebne popravke perilice. Navlake za jastuke treba ostaviti sa strane kako bi se mogle prati odvojeno prema uputama proizvođača.
 • Korak 2: U perilicu treba staviti najmanje dva jastuka. Kako biste održali ravnomjerno opterećenje, uvijek perite dva jastuka odjednom.
 • Korak 3: Dodajte proizvode za pranje po svom izboru i postavite ciklus pranja na osjetljivo. Koristite hladnu vodu kako biste spriječili skupljanje jastuka tijekom ciklusa pranja. 
 • Korak 4: Upotrijebite blagi deterdžent – Kada operete jastuke, koristite blagi deterdžent za perje ili za osjetljivo rublje kako biste spriječili oštećenje perja. Koristite samo malu količinu deterdženta kako biste izbjegli prekomjerno pjenjenje.
 • Korak 5: Isperite temeljito – Nakon završetka pranja, provjerite je li jastuk temeljito ispran kako bi se uklonili svi tragovi deterdženta. Možda će vam trebati više ciklusa ispiranja kako biste uklonili sav deterdžent.

Kako sušiti jastuke?

Kada završite s pranjem, morate temeljito osušiti jastuke kako se vlaga ne bi zadržala u jastucima. Jastuke možete sušiti na zraku ali ih također možete staviti i u sušilicu. Najbolje je sušiti jastuke na niskoj temperaturi u sušilici za rublje, te ih povremeno okretati kako bi se ravnomjerno sušili. Ako nemate sušilicu, možete ih objesiti na zraku ili na sušilicu. Preporučujemo da jastuke perete kada je vani toplo i lijepo vrijeme jer jastucima treba malo duže da se potpuno posuše. 

Donosimo vam nekoliko dodatnih trikova za kvalitetno sušenje jastuka u sušilici:

 • Korak 1: Odaberite najnižu postavku temperature.Ako sušite jastuke na visokoj temperaturi možete vam se desiti da uništite perje. 
 • Korak 2: Kako biste ubrzali sušenje, stavite 2 čiste teniske loptice u sušilicu. Iako će stvarati buku, budite bez brige, neće pokvariti sušilicu. Kada perete bilo što punjeno paperjem ili perjem, poput pokrivača ili jastuka, dodavanje nekoliko novih, čistih teniskih loptica u sušilicu pomoći će da ponovno postanu pufnasti. Ako ste ikada izvukli svježe opran jastuk iz sušilice i ustanovili da je postao kvrgav i deformiran, trik s teniskom lopticom to može spriječiti.
 • Korak 3: Koristite osjetljivi program na sušilici.
 • Korak 4: Nastavite sušiti jastuke. Mogu biti potrebne dvije do tri runde da se vaši jastuci potpuno osuše.

 

Savjeti za čišćenje jastuka od memorijske pjene

U zadnje vrijeme jastuci od memorijske pjene postali su iznimno popularni i sve više nas spava na upravo ovakvim jastucima. Jastuci od memorijske pjene su osjetljiviji od drugih jastuka, pa je važno slijediti upute proizvođača kako biste osigurali pravilno održavanje. Međutim, uopće nije preporučljivo prati jastuke od memorijske pjene u perilici rublja, jer to može oštetiti materijal i utjecati na kvalitetu podrške i udobnosti. Ipak postoji način kako oprati jastuke od memorijske pjene ručno.

 • Korak 1: Napunite kadu ili veliki lavor hladnom vodom. 
 • Korak 2: Dodajte čajnu žličicu blagog sapuna za pranje rublja. 
 • Korak 3: Stisnite jastuk nakon što ste ga polako umočili u otopinu sapuna kako bi lakše lakše upio tekućinu. Ponovite tehniku ​​nakon što ste istisnuli vodu iz jastuk.
 • Korak 4: Bacite prljavu vodu i ponavljajte postupak dok voda ne postane bistra.
 • Korak 5: Lagano iscijedite preostalu vodu iz jastuka, a zatim ga ostavite da se osuši na zraku. Ako nemate mogućnosti sušiti jastuk na zraku, potražite prostor s dovoljnim protokom zraka. Za pojačano sušenje dodajte ventilator.
 • Korak 6: Prije nego što vratite jastuk na krevet, uvjerite se da je potpuno suh.

 

Nadamo se da smo vas i u ovom postu naučili nešto novo. Ipak, ako vas je i dalje strah prati jastuke kod kuće jer niste u potpunosti sigurni kako svaki korak pravilno izvesti, svu vašu posteljinu, uključujući i jastuke možete donijeti u našu praonicu. Mi ćemo profesionalno oprati vaše jastuke i vratiti ih mirisne i flafaste, baš onakve kakvi trebaju da budu.

Otvori chat
1
Trebate pomoć?
Pozdrav! :)
Kako Vam možemo pomoći?