Dolaskom hladnijeg godišnjeg doba ponovno u upotrebu stavljamo prekrivače koji su punjeni perjem,kao i jastuke, bunde punjene perjem i slično. Topli su i jako udobni,ali pravi izazov nastaje kad iste trebamo i oprati.

Perje samo po sebi je delikatan materijal koji je osjetljiv na visoke temperature kao i na prejako pranje u perilici rublja, zato mu moramo posvetiti dodatnu pažnju.

KAKO PRATI POPLUNE I JASTUKE?

Pranje pernatih popluna i jastuka preporučuje se dva puta godišnje i to na niskim temperaturama s minimalno tekućeg deterdženta, sa puno prostora u bubnju i puno vode. Što se tiče samih navlaka, njih skidamo i peremo na nešto višim temperaturama. Bitno je da u cijelom procesu zaista osiguramo dovoljno prostora kako se perje ne bi zgrudalo i kako bi nakon pranja ostalo prozračno.

VAŽNO JE NE KORISTITI OMEKŠIVAČ

Jako je važno napomenuti da u procesu pranja pernatih jakni, jastuka, popluna ili bilo čega što u sebi sadržava perje nikako ne koristimo omekšivač. On je po svom kemijskom sastavu jako masan i uzrokuje grudanje i lijepljenje perja, a to će nam činiti probleme u procesu sušenja jer nećemo moći postići prozračnost samog materijala kao i prije pranja.

NA KOJOJ TEMPERATURI SUŠITI PERNATE MATERIJALE?

Kod sušenja naših pernatih materijala, preporučuje se staviti ih u sušilicu na srednju temperaturu koja bi trebala biti maksimalno 50 stupnjeva.

Kod zimskih jakni, koje su slojevito deblje ili imaju vodonepropusni sloj u sebi, važno je staviti ih same u sušilicu kako bi im osigurali dovoljno prostora za pravilno i ravnomjerno sušenje.

KOLIKO DUGO SUŠITI PERNATE MATERIJALE?

Za temeljito sušenje perja na sigurnoj i srednjoj temperaturi potrebno je otprilike 5 sati kako bi bili sigurni da je ono i iznutra suho.

Ukoliko imate veći poplun ili jaknu koja je deblja i ima u sebi vodonepropusni sloj, definitivno preporučujemo da ih odnesete u praonicu rublja, jer ste tako sigurni da su oni pravilno i temeljito osušeni, ali i oprani u većoj profesionalnoj perilici rublja.

Otvori chat
1
Trebate pomoć?
Pozdrav! :)
Kako Vam možemo pomoći?