Kad je sezona deka i popluna gotova, valjalo bi ih pravilno uskladištiti. To podrazumijeva njihovo pranje i sušenje. Ovdje ćemo razjasniti sve nedoumice oko pranja deka i popluna koje mogu nastati kada se nađemo u moru podataka, ali isto tako po čemu se deka i poplun zapravo razlikuju.

RAZLIKA IZMEĐU POPLUNA I DEKE

Dok je poplun pretežno tkanina koja se stastoji od više slojeva, od kojih je gornji dekorativni uzorak,srednji služi za toplinu dok donji služi za mekoću. Sastavlja se prošivanjem sva tri sloja u jedinstveni poplun.

Deka se obično sastoji od jednog sloja, a kao materijal se mogu iskoristiti kašmir, runo, pamuk, sintetika i dr.

Glavne razlike su u težni ova dva pokrivača, tehnici pravljenja i debljini, gdje je poplun teži i deblji od deke. Valja napomenuti da deke imaju svojstva svojevrsne izolacije te su za razliku od popluna otpornije na vatru.

KAKO SE PERU POPLUNI I DEKE

Kako poplune a i deke ne peremo često, već svega par puta na godinu, bilo bi dobro sam proces pranja izvesti u nekoliko koraka.

Prije samog glavnog pranja poplun ili deku bi trebalo namakati neko vrijeme u hladnoj vodi kako bi postigli bolji učinak na samom pranju. 

Prekrivači su izloženi konstantnoj prašini, pa nam ovaj korak služi kako bi se riješili gornjeg sloja prljavštine.

NA KOJOJ TEMPERATURI PRATI DEKE I POPLUNE

Temperatura strojnog pranja obično piše na deklaraciji samog prekrivača, iako se pretežno peru na 30 ili 40 stupnjeva-osim ako deklaracija naravno na kaže suprotno. U samom pranju bitno je osigurati veliku količinu vode u bubnju jer samo na taj način možemo biti sigurni da se sva prljavština temeljito oprala.

Ukoliko bubanj na kućnoj perilici nije dovoljno velik, preporučamo da ovaj posao ipak prepustite vašoj lokalnoj praonici rublja.

Otvori chat
1
Trebate pomoć?
Pozdrav! :)
Kako Vam možemo pomoći?